2011. február 11., péntek

Audiosurf

Talán sokan emlékeztek még a "régi" Winamp-os időkből a Milkdrop plugin-re. Ez volt az a beépülő, amivel mindenféle látványelemeket lehetett összefabrikálni, amik aztán a zene ritmusára mozgásba lendültek. Nekem már akkor szöget ütött a fejembe, hogy ez szép és jó, de a passzív szemlélés unalmas tud lenni egy idő után és, hacsak az embernek nincs két monitorja, amin elfér, akkor előbb-utóbb eltüntetem.

Az Audiosurf pontosan ezt a passzív zenehallgatást teszi aktív játékká hasonló látványvilággal, amit a Mildrop-ban megszokhattunk.

Hozzá kell tegyem, hogy a dolog nem új (2008 februárjában jelent meg), mégis mindig újra visszatérek hozzá, amikor már tele van a fejem és képtelen vagyok bármilyen komolyabb koncentrációt igénylő játékkal játszani. Ehhez komolyan hozzájárul az is, hogy a készítők a játékot rendszeresen frissítik, így a megjelenéskori állapotához képest már egy jóval kiforrottabb termékkel van dolgunk.

Ez rendben is van, na de hogy is néz ki ez a játék? Elindítod, választasz egy játékmódot (erről később) és betöltesz egy számot a gépedről, vagy a játékhoz kapott Orange Box soundtrack-ját, esetleg egyet a beépített Audiosurf radio-ból. Hozzá kell tegyem, hogy szinte minden népszerű formátumot támogat, az mp3-tól a flac-ig, át a wma-n, iTunes-on és mp4-en. Ez után következik egy összesítő képernyő, amin megtekintheted, hogy a választott zenéddel milyen "utat" fogsz megtenni és az milyen "gyorsaságú", hosszúságú lesz, illetve, hogy milyen pontszámokat kell elérned a bronz, ezüst, illetve arany medálhoz. 

Eztán következik maga a játék. Egy kis űrhajónak kinéző járművel kell 3 sávból összeszedned a színes blokkokat, amelyeket egy 3x6-ös gyűjtőblokkba pakolja maga elé és ha valahol összejön a 3-mas sor vagy oszlop, esetleg terület azonos színből, akkor eltűnik és pontot kapsz érte. Amennyiben megtelik a "tároló" és az adott oszlopba még egy blokkot begyűjtesz, akkor  lenullázódnak a pontjaid és respawnolsz, többnyire ezt el akarod kerülni a játék folyamán. Ez a játékmód a Pointman.
Nekem sokkal szimpatikusabb játékmód a Mono, aminél csak 1 szín található a pályán, illetve szürke blokkok. A lényeg, hogy a szürke blokkokat el kell kerülni, a színeseket meg begyűjteni. Az egész pálya és az utazási sebesség a Te zenédre változik sokszor egészen meglepő módon.
Természetesen az Achivement-ek innen sem hiányoznak, mindenfélét össze lehet szedni, amit aztán össze tudunk hasonlítani barátainkkal. Online ranglista is van, számonként is, így amikor befejezel egy pályát láthatod a végső pontszámodat és azt, hogy ez milyen helyi vagy nemzetközi helyezéshez elegendő. Amennyiben esetleg sikerül megszerezni az első helyet és ezt valaki elveszi tőled a rendszer e-mailben értesít, hogy letaszítottak a trónról.

Természetesen más játékmódok is vannak még, de alapvetően a fenti kettőre épül mind, bár a páros játék még megérne egy misét: Egy számítógépen két játékos játszhat egyszerre, ekkor 2x2 sáv áll rendelkezésre, egymás sávjaiba pedig nem tudunk átmenni.
A játékmódok 3 részre vannak bontva nehézség szerint: könnyű, közepes, nehéz. Mindhárom játékmódnak megvan külön a ranglistája, amelyet a szám lejátszása után megnézhetsz és ha esetleg ezzel is megtelt a fejed akkor még mindig ott van a "Freeride", ahol a zenédre csak a pályát kapod meg blokkok nélkül így vígan száguldozhatsz rajta anélkül, hogy figyelni kellene bármire is.

Egy szó mint száz, az Audiosurf egy remek játék, ha még nem ismerné valaki bátran ajánlom, hogy próbálja ki. Steam-ről letölthető a demója. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése