2011. augusztus 6., szombat

Minecraft

Aki még nem tudná az új őrület: Minecraft. Mi is ez, miért olyan nagy szám, miért foglalkozik vele annyi ember, van telve vele a Youtube? A következő sorokban ezt fogom boncolgatni.

Adott egy elégedetlen játékfejlesztő, Markus Persson, aki rátalál egy Infiniminer című kis építgetős sandbox játékra, amitől megvilágosodik és kilép egykori munkahelyéről, új céget alapít Mojang AB néven és elkezdi fejleszteni a Minecraft-ot.

De mi is ez valójában? A Minecraft egy sandbox játék, ami annyit takar, hogy relative azt csinálsz benne amit akarsz. (Egyelőre) nincs történeti szál, amint belépsz nem kapsz questet, nincsenek idegesítő mellékszerelők, egyszerűen csak Te vagy és a környezet. Survival módban csupán annyi adott, hogy sötét helyeken - illetve éjszaka - zombik, csontvázak és pókok jönnek elő és próbálnak megenni téged és alapvetően te ezt akarod elkerülni.
A játékban minden, még a levegőt is beleértve, blokkokból épül fel. Pár kivétellel ezeket a blokkokat mind fel lehet venni/el lehet távolítani, majd egy másik helyen más formában/elrendezésben le lehet őket rakni. Ha ez még nem lenne elég, egyes blokkokat ha felveszel, tovább lehet alakítani, egy kis crafting ablakban új tárgyakat, blokkokat lehet készíteni belőlük.
De  miért olyan nagy szám ez? Először is azért, mert komolyabban eddig még nem foglalkozott senki ilyen témával. Azóta, hogy van a Minecraft már persze felbukkantak klónok, de olybá tűnik, hogy csak egy etalon létezik. Az alap grafika a 90-es éveket idézi, de ezt lehet upgradelni a közösség által készített textúra pakkokkal
Másodszor pedig a multi lehetőség. A játéknak van egy szerver szoftvere, amit bárki letölthet és a saját gépén/szerverén üzemeltethet egy Minecraft szervert. A móka itt kezdődik igazán, ugyanis amit csatlakoztak barátaink közös erővel hirtelen minden kitermelés, építés, kihívás egyszerűbbé és szórakoztatóbbá válik.

Akinek a szűk baráti kör nem volna elég, az csatlakozhat egy nagyobb közösség szerveréhez. Magyar viszonylatban ilyen például az építés orientált Huncraft szerver, ahol csak az egy külön program, hogy az ember körbejár és megnézi a többiek mit alkottak előtte.
Hogy tudod kipróbálni? A Minecraft nem egy ingyenes játék, még ha első ránézésre úgy is tűnhet. A megjelenésig 15 Euroért lehet megvenni, utána az ára 20 Euro lesz. Állandó kipróbálási lehetőség sajnos egyelőre nincs hozzá, kisebb, egyéni akciók vannak, mint például most a Humble Bundle keretein belül, ahol egy csomag indie játékért annyit fizetünk amennyit akarunk (ez lehet akár $0.1 is) és ezzel mellékesen megkapjuk Augusztus 14-ig a Minecraft kipróbálási lehetőségét.
Biztos vagyok benne, hogy bizonyos oldalakról egyéb módon is be lehet a játékot szerezni, ezzel viszont pont a közösségi játéktól vágjuk el magunkat, mivel ezt csak hivatalos Minecraft accountal űzhetjük.

Ízelítőnek ennyit szántam, záráskép pedig álljon itt egy videó, ami a "Hogyan éljük túl az első éjszakát a Minecraft-ban" címet viseli, ez egy amolyan tutorial videó, újoncoknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése